Loni v tomto období finišovaly naše přípravy na 7. ročník gastronomické soutěže „Srdce na talíři“.

Soutěž pořádalo SOŠ a SOU Městec Králové a odborným garantem byla Asociace kuchařů a cukrářů.

Termín konání byl stanoven na 18. března 2020, ale všem je určitě zcela jasné, že se soutěž nekonala z důvodu celostátní covidové  karantény.

Moc nás to mrzelo, velmi pečlivě a intenzivně jsme se připravovali jak teoreticky, tak především prakticky. Téma soutěže znělo – Masopust – a v tom bychom jako správní „Milevšťáci“ mohli cílit na přední pozice.

Soutěžní zadání pro náš obor – Kuchařské práce, Stravovací a ubytovací služby – se skládalo ze 2 úkolů. V první části měla dvojice žáků připravit 2 druhy plněné zeleniny dle vlastní kalkulace, technologického postupu a představy. Druhý úkol zněl – prostření slavnostního stolu pro 2 osoby na téma Masopust.

Během příprav se žáci dozvěděli spoustu informací o masopustní části roku, jeho tradicích a zvyklostech, zejména ve stravování. Měli za úkol sestavit masopustní degustační menu, a proto teď už ví, co je to vejmrda, šibřinky, prdelačka a boží milosti. Prakticky připravili 2 plněné zeleniny a vyhráli si s jejich dekorováním. To vše za dodržování hygienických předpisů a se stopkami v zádech.

Nacházíme se teď ve velmi těžké době, a proto jsme si ji trochu zpříjemnili vzpomínkou na období, kdy jsme byli na odborném výcviku fyzicky přítomni a mohli jsme vařit a tvořit. Rádi se s vámi podělíme o naše vzpomínky ukázkou několika záběrů ze zákulisí příprav.

Věra Fraňková (učitelka OV) a žáci 3. ročníku SUS

Fotogalerie