Dne 22. března jsme měli skvělou možnost opět si „zavařit“, byť jen na dálku, s Pavlem Minářem.

Pavel Minář se vyučil v Táboře kuchařem a pokračoval ve studiu ukončeném maturitou v roce 1998. Pak nastoupil na svá první pracovní místa do restaurací v Táboře.

Osudově lze chápat setkání s Martinem Svatkem, tehdejším šéfkuchařem hotelu Dvořák, v roce 2005. Tato čtyřletá spolupráce nasměrovala Pavla Mináře k dalším profesním krokům. Od roku 2009 se věnuje provozu vlastní restaurace a je členem NT AKC ČR. Ke svým bohatým aktivitám přidal i poradenství v oblasti gastronomie.

Náš workshop byl rozdělen na dvě části:

Teoretická část:

  • Prohloubení znalostí z oboru gastro
  • Mezinárodní soutěže – soutěžní gastronomie
  • Trendy a filozofie, udržitelnost, Slow Food, Fair Trade, Zero Waste

Praktická část:

  • Poké ze pstruha – živé vaření, vysvětlení kuchařské techniky, tipy aj.

Žáci 3. ročníku oboru Kuchařské práce mohli souběžně tvořit doma ve své kuchyni, nebo profesionálního kuchaře sledovat a pokrm si připravit později. Bylo možné kdykoli do vysílání vstoupit a pokládat dotazy. Poké pochází z Havaje, základem je syrová marinovaná ryba a vařená rýže, doplněná různými druhy zeleniny, ovoce a omáček.

My jsme měli možnost vidět filetování pstruha, který se následně pokrájel na malé kostky a naložil do sojové omáčky ponzu. Další součástí byla sushi rýže ochucená rýžovým octem, solí a cukrem. Pokračovalo se přípravou dalších komponentů tohoto pokrmu, což jsou – mango, růžový zázvor, různé výhonky, bylinky, cibulový salát, ledový salát, dva druhy omáček na dochucení celého pokrmu. Zkompletovaný zdravý pokrm působil svěžím, lákavým dojmem, plným barev a vůní, bezpochyby nabitý vitamíny a zdraví prospěšnými látkami.

Tato zkušenost byla pro nás všechny velkým přínosem a zpestřením každodenní rutinní výuky.

Děkuji tímto Marcele Kužníkové za zprostředkování akce a panu Minářovi za perfektní servis a motivaci k další práci. Doufám, že se budeme moci v tomto školním roce ještě sejít, ideálně naživo.

Věra Fraňková, učitelka OV