Současný klient má potřebu najíst se chutně, zdravě, pohodlně, rychle, a to v blízkosti své celodenní činnosti. Teprve po skončení práce se uchylujeme ke klidnému – tradičnímu způsobu stravování. Tento stav vyžaduje nový přístup k poskytování služeb. Jako jeden z možných přístupů lze uplatnit fusion cuisine – gastronomický styl, při kterém je základem tradiční regionální kuchyně obohacená netradiční exotickou kuchyní. Tento styl vyžaduje velké mistrovské schopnosti při spojování dvou nebo více gastronomií.
Gastronomická současnost vyžaduje jedinečnost. Uspět mohou podniky s dokonalou a cíleně orientovanou nabídkou služeb s ohledem na demografii, stále se měnící životní styl a propojování jednotlivých kultur ve stravování a stolování. Žádoucí je vytvářet zejména tradiční, regionální, rodinné restaurace a hospůdky. Ideální je podnik, který má identitu, výjimečnost, je jedinečný s čitelným a jasným programem nabídky.
Šéfkuchař Martin Svatek se ve své restauraci zaměřuje na českou gastronomii v moderním a odlehčeném pojetí. Používá regionální a vždy čerstvé suroviny, s nimiž pracuje poctivě a s láskou. Jako člen Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky měl možnost nahlédnout pod pokličku kuchyní z různých koutů světa a ty nejlepší myšlenky a nápady přivézt k nám do Tábora. Restaurace Goldie byla ohodnocena v Mauerově výběru Grand Restaurant 2013 jako 6. nejlepší v Top 10 dle jídla.
Přínos akce k výuce spočívá jak v získání či prohloubení dovedností, tak i v nasbíraných teoretických materiálech ( fotografie, video, recepty, jídelní a nápojový lístek). Největší uplatnění lze najít pro žáky třetího ročníku na téma Zahraniční kuchyně. Pro zpestření výuky zařadíme novinky z molekulární kuchyně (ovocný prach, okurkový vzduch). Určitě je důležité nezapomínat na staré české zvyklosti i postupy (škvarky, povidla, bosáky, přepouštění másla) a používat je při netradičních úpravách. Zejména dbát na rozvíjení fantazie a kreativity při prezentaci pokrmů (zdobení, kladení, bylinky,…).Jen nutné nepolevovat v náročnosti na žáky, jelikož v tomto rychle se rozvíjejícím oboru nesmíme ustrnout v zaběhlých postupech a musíme posilovat u žáků touhu zajímat se o nové trendy a pracovat na svém profesním růstu.

Věra Fraňková